top of page

Een Gids voor Het Omgaan met Verlies en Verdriet

Therapie rouwverwerking voor begeleiding in het rouwproces.


Hoe ga je om met verlies en verdriet?

De meesten van ons krijgen ooit in hun leven te maken met de dood van een dierbare. En hoewel niets de pijn van rouw kan verzachten, zijn er dingen die je er doorheen kunnen helpen.


Sta jezelf toe om te voelen

Het rouwproces kan veel intense en onverwachte emoties losmaken. Maar de pijn van je verdriet zal niet sneller verdwijnen als je het negeert. Sterker nog, als je dat probeert, kan het op de lange termijn alleen maar erger worden. Om uiteindelijk een manier te vinden om met je verlies in het reine te komen, moet je de pijn actief onder ogen zien. Zoals rouwbegeleider en schrijver Earl Grollman het verwoordde: "De enige remedie tegen rouw is rouwen."


Rouwen verloopt niet altijd in fasen

Je hebt misschien gelezen over de verschillende "rouwfasen" - meestal ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. Veel mensen merken echter dat verdriet na de dood van een dierbare lang niet zo voorspelbaar is. Voor sommigen komt verdriet in golven of voelt het meer als een emotionele achtbaan. Voor anderen kan het sommige fases doorlopen, maar andere niet. Denk niet dat je je op een bepaald moment op een bepaalde manier moet voelen.


Bereid je voor op pijnlijke herinneringen

Sommige dagen lijkt de pijn van je verlies beter te verwerken dan andere. Dan kan een herinnering zoals een foto, een muziekstuk of een eenvoudige herinnering weer een golf van pijnlijke emoties losmaken. Hoewel je zulke herinneringen niet van tevoren kunt plannen, kun je wel voorbereid zijn op een komende feestdag, jubileum of verjaardag die je verdriet weer kan aanwakkeren. Praat van tevoren met andere vrienden en familie en spreek af wat de beste manier is om zulke gelegenheden te markeren. Verder gaan betekent niet dat je je dierbare moet vergeten. Wel dat je een manier moet vinden om door te gaan.

Moeite om te gaan met het verlies van een dierbare? Plan een afspraak bij Dokter Opperman.
6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page